IRAN - Comorile Persiei

IRAN - Comorile Persiei

Teheran – Kashan – Isfahan – Yazd – Pasargadae – Persepolis – Shiraz


Perioada: 18.10 – 26.10.2023 (9 zile/ 8 nopti)

 

Pret/persoana: 1750 EURO (loc in camera dubla, taxe incluse)
Supliment camera single: 429 EURO / persoana
Pret a treia persoana in camera dubla: 1700 EURO
Camerele cu 3 ocupanti sunt la cerere.

 

Cine nu a auzit de povestile tinerei Seherezada, de Persepolis, de Pasargadae sau de renumitul poet Rumi? Iran este leaganul civilizatiei persane, una dintre cele mai influente culturi din lume. Cultura iraniana poate fi impartita in doua mari perioade: perioada persana si perioada islamica. Maretia culturii persane poate fi admirata in Persepolis – perla Imperiului Ahemenid si in Pasargadae – capitala dinastica a Imperiului, la Naqsh-e Rustam – stanca ce adaposteste mormintele marilor sahi. Lumea fascinanta a celor “O mie si una de nopti” si bogatia culturii islamice prind contur in Piata Imam din Isfahan – a doua cea mai mare piata urbana din lume. In orasul oaza Yazd - situat la marginea desertului Kavir, pe Drumul Matasii unde vom vedea focul vesnic, marturia religiei zoroastriene. Kashan ne fascineaza cu palatale sale luxoase, Shiraz cu parcurile sale luxuriante si cu viata culturala – fiind orasul poetilor - iar Teheran ofera o incursiune in lumea muzeelor si in viata metropolitana iraniana moderna. Va invitam sa descoperiti comorile Persiei, sa savurati ospitalitatea iraniana printr-o calatorie de poveste, intr-o destinatie exotica si misterioasa, fascinanta si fermecatoare, care va ramane mult timp in mintea si sufletul Dumneavoastra.

  • Program
  • Servicii incluse
  • Servicii neincluse
  • Important

Ziua 1 (18.10): BUCURESTI – ISTANBUL – TEHERAN
Intalnire cu insotitorul de grup la aeroportul Otopeni la ora 19:00 pentru imbarcare pe cursa companiei TURKISH AIRLINES cu destinatia Teheran. Decolare la ora 21:35 si aterizare la Istanbul la ora locala 23:05. Schimbarea cursei in Istanbul si decolare catre Teheran la ora 01:00 in data de 19.10. Sosire in Teheran la ora locala 04:35, in dimineata zilei de 19.10. Transfer si cazare la Hotel Ferdowsi 4* sau similar in Teheran.


Ziua 2 (19.10): TEHERAN Mese: mic dejun, cina
Mic dejun. Vom face astazi un tur de o zi in Teheran ce va incepe cu Muzeul National cu cele doua sectiuni ale sale: zona dedicata Iranului antic si zona dedicata perioadei islamice. In continuare vizitam Palatul Golestan, monument UNESCO ridicat in timpul domniei lui Nasser al-Din Shah (care a domnit in perioada 1848-1896), situat candva in centrul orasului antic si construit in jurul unei gradini. Complexul este format din 17 cladiri, muzee si sali. Se remarca terasa spectaculoasa cunoscuta sub numele de Takht-e Marmar (Tronul de Marmura), impodobita cu marmura, picturi, sculpturi, oglinzi – un adevarat exemplu de arhitectura iraniana. Tronul din mijlocul terasei a fost lucrat din celebra marmura de culoare galbena din provincia Yazd. Vom continua ziua intr-un mod mai animat, dar in acelasi timp relaxant in cadrul Marelui Bazar, unde mirosul de condimente ne va face sa uitam de oboseala acumulata de-a lungul intregiizile. Ultima vizitia a zilei va fi la Azadi Tower, un turn cu o inaltime de 45 de metri care marcheaza intrarea vestica in Teheran si care a fost contruit in 1971 la comanda ultimului sah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, pentru a celebra 2.500 de ani de Imperiu Persan. Cina la restaurant local si cazare in Teheran la Hotel Ferdowsi 4* sau similar.


Ziua 3 (20.10): TEHERAN – KASHAN – ISFAHAN (~450 KM) Mese: mic dejun, cina
Mic dejun. Intainte sa parasim Teheranul vom face o vizita la Mausoleul Khomeini, care adaposteste mormantul lui Ruhollah Khomeini Moosavi şi al lui Ahmad Khomeini, al doilea fiu al sau. Plecam apoi spre Kashan, un oras-oaza situat la marginea desertului Kavir, pe una dintre cele mai importante rute ale caravanelor. Aici vom vizita casele traditionale Tabatabaei. Casa Tabatabaei a fost proiectata de Ustad (maestrul) Ali Maryam, unul dintre cei mai importanti “mimar” (arhitecti) ai secolului XIX din Persia. Constructia casei a durat 10 ani si a fost finalizata in 1840. Aceasta resedinta se intinde pe o  suprafata de 4700 de mp si include 40 de camere, patru curti interioare, 3 captatoare de vant si doua canale subterane. La aproximativ 10 km de Kashan se afla gradina Fin, un ansamblu geometric unde sirurile de copaci, iarba verde si sursele de apa se combina perfect pentru a induce ideea de belsug si pace. Dupa o pauza de relaxare in aceasta gradina superba, plecam spre satul traditonal Abyaneh care se afla pe drumul spre Isfahan. Cina la restaurant local si cazare in Isfahan la Hotel Piroozi 4* sau similar.


Ziua 4 (21.10): ISFAHAN Mese: mic dejun, cina
Mic dejun. In centrul Iranului, la jumatatea drumului dintre Marea Caspica si Golful Persic, se afla unul dintre cele mai frumoase orase din Orient, Isfahan, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Grandoarea monumentelor sale si profunda semnificatie istorica i-au adus numele de “perla Orientului”. Cand Sahul Abbas I (Abbas cel Mare) l-a transformat in capitala in secolul al XVI-lea, pentru ridicarea noilor constructii s-au strans cei mai buni arhitecti si artizani din Persia si din alte tari asiatice. Atunci s-a nascut Piata Naqsh-e Jahan, depasita ca marime doar de Piata Tiananmen din Beijing. Printre monumentele sale se remarca: Moscheea Shah numita si Moscheea Imamului, una dintre cele mai frumoase din lume, renumita pentru mozaicurile si inscriptiile sale caligrafice coranice; Moscheea Seicului Lotfollah, faraminarete; Palatul Ali Qapu, bogat in picturi murale, Palatul Regal Chehel Sotun. Vom admira toate aceste obiective pe parcursul turului de oras si vom incheia cu o vizita la Bazarul Qeysarieh. Cina la restaurant local si cazare in Isfahan la Hotel Piroozi 4* sau similar.


Ziua 5 (22.10): ISFAHAN Mese: mic dejun, cina
Mic dejun. Dimineata, vom vizita Catedrala Vank si Moscheea de Vineri din Isfahan. Stabiliti in cartierul Jolfa al orasului Isfahan, armenii, fugiti de persecutiile turcesti, au ridicat in 1606 o manastire pentru preotii si calugarii cu care venisera, in interiorul careia au facut o bisericuta numita " Tamaduitoarea Tuturor". Pe locul acesteia, peste cincizeci de ani, s-a inaltat biserica Vank, care in limba armeana s-ar traduce prin "catedrala", considerata a fi cel mai important monument crestin din Iran. Ea reflecta specificul arhitecturii iraniene, avand un interior spectaculos, decorat cu picturi si miniaturi, ce reprezinta imagini biblice ale ingerilor si apostolilor. Forma sa exterioara, un dom central prelungit cu o absida octogonala, de care e despartit printr-un gardut de tip CHANCEL, este influentatade stilul arhitectural al moscheilor din jur cu domuri stralucitoare si nuante azurii mediteraneene, predominante in arta islamica. Moscheea de Vineri este inclusa in patrimoniul universal UNESCO si este un exemplu de arhitectura iraniana desfasurata de-a lungul a douasprezece secole. Continuam vizita in Isfahan cu celebrele poduri Khajoo, unul dintre podurile istorice de pe Zayanderud, cel mai mare rau al Podisului Iranului. Servind deopotriva ca pod si deversor, leaga cartierul Khaju de pe malul de nord cu cartierul zoroastrian de peste Zayanderud si Allahverdi Khan, cunoscut popular ca podul SioSe Pol, cel mai mare dintre cele unsprezece poduri istorice de pe Zayanderud. Podul a fost construit la inceputul secolului al XVII-lea pentru a servi atat ca pod, cat si ca baraj. Cina la restaurant local si cazare in Isfahan la Hotel Piroozi 4* sau similar.


Ziua 6 (23.10): ISFAHAN – NAIN – YAZD (~315 KM) Mese: mic dejun, cina
Mic dejun. Plecare de dimineata spre Yazd. Pe drumul spre Yazd ne vom opri in Nain unde vizitam Moscheea Jāmeh din Nain, marea moschee congregationala a orasului, o minunata moschee din secolul al X-lea, cu coloane originale de caramida si stuc decorativ. Desi moscheea este una dintre cele mai vechi din Iran, este inca in uz si este protejata de Organizatia Patrimoniului Cultural din Iran. Sosire in Yazd unde vom vizita Moscheea de Vineri, construita in secolul al XII-lea, cu cele mai inalte minarete din Iran. Aici credinciosii se adunau in fiecare vineri sa se roage, sa asculte predica, dar mai ales sa afle ultimele noutati. Urmatoarea oprire este la Templul zoroastrian, Persia fiind locul unde a aparut prima religie monoteista din lume – religia promovatade profetul Zoroastru. Pentru prima oara oamenii se rugau la un Dumnezeu unic, Ahura Mazda. Convertirea majoritatii populatiei persane la islam a durat aproape 1000 de ani, dar au ramas comunitati care pastreaza credinta zoroastriana. In timpul persecutiilor, unii au fugit in India unde exista o comunitate mare si influenta de zoroastrieni. Templul pe care il vom vizita nu este mare, nu este impunator, are un mic bazin la intrare, iar inauntru putem vedea “focul vesnic”. Prin acest foc ce trebuie sa arda continuu folosind lemn de foc (nu gaz, care a stricat “focul vesnic”de la Baku), zoroastrienii pot comunica cu Ahura Mazda. Se spune ca focul din Yazd arde di n anul 470 si ca provine dintrunul dintre cele mai sacre temple zoroastriene. In piata Amir Chakhmaq vom admira cladirea de trei etaje dedicata memoriei imamului Hossein, cel ucis la Kerbala de suniti si de unde a inceput adevarata ura intre siiti si suniti. Vom vizita vechiul oras Yazd, declarat Patrimoniu UNESCO. Sosire in Yazd, cina la restaurant local si cazare la Hotel Arg 4* sau similar.


Ziua 7 (24.10): YAZD – PASARGADAE – PERSEPOLIS – SHIRAZ (~450 KM) Mese: mic dejun, cina
Mic dejun. Ne indreptam spre situl arheologic Pasargadae, patrimoniu UNESCO, prima capitala dinastica a Imperiului Ahemenid, fondata de Cyrus al II-lea in secolul 6 i.Hr. Palatele, gradinile si mausoleul lui Cyrus al II-lea sunt exemple remarcabile de arhitectura si arta din prima perioada ahemenida si marturii exceptionale ale civilizatiei persane. In continuare vizitam Persepolis, unul din marile orase ale antichitatii, alaturi de Petra, Roma si Luxor. Fondat in secolul V i.Hr, Persepolis a fost capitala Imperiului Persan al ahemenizilor, un imperiu care a impresionat prin putere, organizare si
arhitectura. Alexandru Macedon a cucerit si ulterior a distrus acest oras minune, motivul oficial fiind razbunarea pentru distrugerea Atenei si Partenonului de catre persi, cu mai bine de 100 ani inainte. Orasul este plasat intr-un cadru natural deosebit, avand o intrarea maiestuoasa – intrare care ii coplesea pe toti trimisii provinciilor supuse. Vom vizita orasul propiu-zis, situat pe o platforma suprainaltata. Toate cladirile sunt impodobite cu numeroase statui – figuri ale marilor regi, ale soldatilor, mai ales a celor din "garda nemuritorilor", ale personajelor fantastice din religia lui Ahura Mazda. Urmatoarea oprire va fi la Naqsh-e Rustam – o stanca in care au fost sculptate mormintele marilor sahi ahemenizi, precum si imagini din perioada sasanida (sculptate la cateva sute de ani de perioada marilor sahi de catre epigonii lor). Sosire in Shiraz, cina la restaurant local si cazare la Hotel Royal 4* sau similar.

 

Ziua 8 (25.10): SHIRAZ Mese: mic dejun, cina
Mic dejun. Ziua de astazi este dedicata vizitarii Shirazului, orasul gradinilor, sediul dinastiei Zand. Vom vizita Moscheea Nasir ol Molk cu un exterior relativ traditional, dar un interior in care totul pare a prinde viata, datorita jocului de culori si de lumini dat de vitralii. In continuare vizitam complexul Zand care dateaza din secolul al XVIII-lea care cuprinde baile, moscheea si bazarul Vakil. Vakil inseamna regent, titlul folosit de Karim Khan, fondatorul dinastiei Zand care, pornind din sudul Iranului, a ajuns sa stapaneasca intreg Iranul, precum si teritorii din Azerbaidjan, Irak si Armenia. Shiraz a fost capitala dinastiei Zand si datorita importantei sale au fost ridicate cladiri impozante. Programul cuprinde si vizita la Citadela lui Karim Khan, aflata in apropierea cladirilor Vakil si gradina Eram, dar si Mausoleul lui Hafez, unul dintre cei doi poeti iconici din Shiraz. Iranienii considera ca in fiecare casa trebuie sa existe 2 lucruri: Coranul si o carte scrisa de Hafez, un poet venerat, ale carui poezii au ca teme principale iubirea si credinta. Cina la restaurant local si cazare in Shiraz la Hotel Royal 4* sau similar. La ora 11:00 seara, predarea camerelor si transfer la aeroport.


Ziua 9 (26.10): SHIRAZ – ISTANBUL – BUCURESTI
In timpul noptii (noaptea de 25.10/26.10), imbarcare pe zborul companiei TURKISH AIRLINES spre Istanbul cu decolare la ora 01:45. Sosire in Istanbul la ora locala 05:20 si decolare spre Bucuresti la ora 07:00. Aterizare pe aeroportul din Bucuresti la ora 08:15.

• transport cu avionul BUCURESTI – Teheran si retur Shiraz – BUCURESTI cu compania TURKISH AIRLINES (schimbarea curselor la Istanbul);
• 8 nopti cazare in camera standard la hoteluri de 4* standard local: 2 nopti in Teheran, 3 nopti in Isfahan, 1 noapte in Yazd, 2 nopti in Shiraz;
• mese: 7 mic dejun si 7 cine;
• transport cu autocar local pe intreg itinerariul;
• tururi de oras cu ghid local in Teheran, Isfahan, Yazd, Shiraz;
• vizita siturilor arheologice Pasargadae si Persepolis;
• tururile si vizitele mentionate in program;
• transferuri aeroport – hotel – aeroport;
• ghizi locali vorbitori de limba engleza pe toata durata circuitului;
• insotitor roman de grup;
• taxa de procesare acte si viza “on arrival” Iran;
• taxele de aeroport (pot suferi modificari).

 

Nota: Taxa de viza si taxele de aeroport incluse in pret sunt cele valabile la data lansarii programului, respectiv luna martie 2023. In situatia majorarii de catre consulat sau de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data aplicarii pentru viza sau a emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica pretul excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

ORAR INFORMATIV DE ZBOR (ore locale):
18.10: Bucuresti 21:35 – Istanbul 23:05 durata zborului: 1h30m
19.10: Istanbul 01:00 – Teheran 04:35 durata zborului: 3h5m
26.10: Shiraz 01:45 – Istanbul 05:20 durata zborului: 4h5m
26.10: Istanbul 07:00 – Bucuresti 08:15 durata zborului: 1h15m

• asigurarea medicala cu extensie COVID (obligatorie – de la orice companie de asigurari care acopera teritoriul Iranului);
• asigurarea storno (recomandata, se incheie odata cu semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turistice);
• bacsisuri pentru prestatorii locali (ex: soferi, personal hotelier, ghizi): 55 EURO/persoana – se practica in Iran, se achita la sosirea in tara de destinatie;
• excursiile optionale si intrarile la obiectivele turistice, altele decat cele mentionate ca fiind incluse;
• bauturile alcoolice sau racoritoare la mesele incluse in program.

GRUP MINIM:
25 persoane. Pentru un grup de 20-24 persoane, pretul se majoreaza cu 55 EURO/ persoana. Pentru un numar mai mic de 15 participanti pretul se recalculeaza sau excursia se reprogrameaza. Organizatorul isi rezerva dreptul de a anula acest program daca nu se vor inscrie minim 15 participanti pana cu 2 luni inainte de data de plecare. De asemenea, in cazul unui grup mai mic, agentia isi rezerva dreptul de a schimba compania aeriana sau hotelurile, cu pastrarea standardelor si cu informarea prealabila a turistilor inscrisi. Locurile confirmate suplimentar fata de grupul rezervat pot fi la un tarif mai mare (in functie de disponibilitatile la avion si cazare) si se supun unor reguli diferite de decomandare.


CONDITII SI ACTE NECESARE PENTRU OBTINEREA VIZEI:
Documente necesare:
- formular completat corect;
- copie in format digital a primei pagini a pasaportului (cea cu poza) cu urmatoarele caracteristici obligatorii: color, format JPEG, marime maxima 500KB (dar nu mai mica de 10KB), 800 X 600 pixeli dimensiune, luminozitate normala, pozitionare orizontala. Copia va cuprinde DOAR pagina cu poza!
- fotografie recenta in format digital cu urmatoarele caracteristici obligatorii: color, format JPEG, marime maxima 240KB (dar nu mai mica de 10KB), format dreptunghiular (inaltimea mai mare decat latimea), pe fundal alb sau fara fundal, fara ochelari, expresie serioasa;

 

Important: Ministerul Afacerilor Externe din Iran isi rezerva dreptul de a solicita informatii suplimentare despre aplicanti in vederea posibilitatii acordarii vizei.


CODUL VESTIMENTAR PENTRU IRAN:
Turistii nu sunt exceptati de la aplicarea legilor islamice in privinta vestimentatiei, in special persoanele de sex feminin  (corpul si capul trebuie sa fie in permanenta acoperite). Femeile trebuie sa respecte hijabul – codul vestimentar islamic: par acoperit (cu un sal, batic sau esarfa), corpul trebuie sa fie complet acoperit (nu sunt permise pantalonii scurti, fusta, tricoul cu maneca scurta), iar deasupra hainelor este obligatorie purtarea unui mantou/camasa sau tunica lejera, care sa acopere corpul pana la genunchi si sa nu evidentieze silueta. Trebuie evitate culorile stridente (mai ales rosul). Barbatilor nu le este permis portul pantalonilor scurti si a tricourilor fara maneca.


CONDITII FINANCIARE:
TERMENE DE PLATA:
• 20% din pretul pachetului turistic la inscriere;
• 30% din pretul pachetului turistic cu minim 60 zile inaintea plecarii;
• 50% din pretul pachetului turistic cu minim 45 zile inaintea plecarii.

 

Nota: Procentul aferent primei plati sa va calcula in functie de momentul inscrierii. Daca inscrierea intervine cu mai putin de 45 zile inaintea plecarii, pachetul turistic se va achita integral. In cazul nerespectarii termenelor de plata, Tour Operatorul isi rezerva dreptul de a anula rezervarea.


CONDITII DE ANULARE / PENALIZARI:
• 10% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face in intervalul 120 zile - 91 zile inaintea plecarii;
• 20% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face in intervalul 90 zile - 60 zile inaintea plecarii;
• 50% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face in intervalul 59 zile - 30 zile inaintea plecarii;
• 100% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face intr-un interval mai mic de 30 zile calendaristice inainte de data plecarii sau pentru neprezentarea la program.


IMPORTANT! Va reamintim ca incheierea unei Asigurari STORNO de calatorie poate acoperi pierderile financiare cauzate de anulare, inclusiv in cazul infectarii cu SARS-COV2, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Va recomandam sa uzati de acest mijloc de protectie financiara care acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei.


TRANSFERURI PRIVATE DIN PROVINCIE LA / DE LA AEROPORT (MINIM 2 PASAGERI):
25 EURO/adult/dus-intors si 10 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasele PLOIESTI, GIURGIU, URZICENI
30 EURO/adult/dus-intors si 10 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasul TARGOVISTE
40 EURO/adult/dus-intors si 15 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasele SINAIA, PITESTI, ALEXANDRIA, BUZAU
45 EURO/adult/dus-intors si 15 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasele PREDEAL, SLOBOZIA
50 EURO/adult/dus-intors si 20 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasele BRASOV, CALARASI
55 EURO/adult/dus-intors si 20 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasele FOCSANI, SLATINA
60 EURO/adult/dus-intors si 30 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasele CONSTANTA, CARACAL
65 EURO/adult/dus-intors si 30 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasele CRAIOVA, RM VALCEA, BRAILA, GALATI, TECUCI, FAGARAS
75 EURO/adult/dus-intors si 35 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasele TULCEA, BACAU
80 EURO/adult/dus-intors si 35 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasul SIBIU, SIGHISOARA, MEDIAS
95 EURO/adult/dus-intors si 50 EURO/copil 2-12 ani/dus-intors din orasul TG MURES

 

Nota: Serviciul de transfer privat este valabil in limita locurilor disponibile la momentul rezervarii.


OBSERVATII:
DOCUMENTE NECESARE CALATORIEI: PASAPORT SIMPLU ELECTRONIC VALABIL CEL PUTIN 6 LUNI DE LA INCHEIEREA CALATORIEI; TOTI COPIII AU NEVOIE DE PASAPORT;
ACEST PROGRAM NECESITA OBTINEREA VIZEI TURISTICE;


Formular de contact

Numele si prenumele:
Telefon:
Adresa de email:

Adauga mesaj / comanda:

Informatiile marcate cu sunt obligatorii pentru procesarea mesajului.

Pentru a activa aceasta functionalitate va rugam sa acceptati utilizarea fisierelor de tip "cookies"

Recenzii

Opinia turistilor

Fii primul care adauga o recenzie!

Doresc sa ma contactati pentru:

Am citit si sunt de acord cu Termeni si Conditii generale